Att binda egna anteckningsböcker är ett kreativt och roligt pysselprojekt som passar både gammal och ung. Oavsett ålder har man ju alltid glädje av en anteckningsbok.

När man gör egna anteckningsböcker kan man anpassa dem utifrån egna preferenser i fråga om färg och form. För många är det rentav viktigt att anteckningsboken man använder talar till en och passar perfekt i väskfacket eller på skrivbordet.

Utseendet på pärmarna kan också det vara viktigt, liksom hur bladen inuti böckerna ser ut. Genom enkel bokbindning kan du åstadkomma just unika böcker som är avsedda för särskilda ändamål.

Den enklaste formen av anteckningsbok du kan binda själv

När du ska binda en egen anteckningsbok finns det en rad tekniker du kan välja att utgå från. Flera av dem är inspirerade av så kallad japansk bokbindning och innebär att du gör hål i en bunt papper, som du sedan syr samman på ett snyggt sätt.

Som med så många andra japanska pyssel finns det inslag av återbruk i den här bokbindningsformen. Eftersom du binder boken själv kan du helt och hållet välja måtten på pappren och då kan du ju faktiskt återbruka exempelvis boksidor, kuvert och vykort, som du klipper eller skär till önskat format.

Skär och sy till dina egna anteckningsböcker i papper

För en riktigt tjusig anteckningsbok kan du välja tjocka kartongpapper till självaste pärmarna och tunnare papper till sidorna. Det går alldeles utmärkt att använda vanliga vita A4-papper, om du inte har andra papper du antingen vill återbruka eller som du har valt ut till detta ändamål.

Det finns olika sorters hålslagare du kan använda dig av för att göra hål i pappersbunten, eller så kan du göra hål med vassa nålar. Tänk bara på att mäta och skära papperna ordentligt, så att hålen och därmed stygnen hamnar på samma ställe.

Binder samman papperna till anteckningsböcker gör du med hjälp av ett vackert band eller snöre och eventuellt en nål. Om hålen är små och sitter tätt kan du behöva sy bokbindningen.