Både den som har bokbinderi som yrke och som binder böcker på hobbynivå har nytta av bra material och hjälpmedel som underlättar bindandet.

Papper

Papper används förstås till boksidorna och kan variera mer än man kanske tror. Papper för bokbinderi är vanligtvis något tjockare och styvare än vanligt kontorspapper. Matt eller blankt är en smaksak. Arken som används är större än de färdiga boksidorna, eftersom de viks och sedan sprättas upp. Tjockt papper kan även användas som bokpärm för en mer pocketliknande bok, eller som omslagspapper som viks över pärmen.

Multifunktionsskrivare

En skrivare behövs för att skriva ut innehållet i boken, vare sig det är ett romanmanus eller bilder. Ska du binda en anteckningsbok kan skrivaren användas för att ge boksidorna streckade eller prickade rader. Att använda en multifunktionsskrivare är en bra lösning då du bland annat kan kopiera sidor och scanna in bilder och annat. Hos Toshiba kan du även hyra begagnade multifunktionsskrivare om du har eget företag.

Vad är bokpärmar gjorda av?

Bokpärmar tillverkas ofta av en sorts styv papp, som sedan kläs med dekorativt papper, särskilda tyger för bokbinderi eller läder. Även konstläder kan användas.

Du som binder böcker privat eller säljer enskilda specialbundna böcker kan förstås vara kreativ när det gäller vilka material du vill använda. Denimtyg, plast, fuskpäls och kartong är bara några av de material som kan bli till en pärm eller ett omslag. Bara fantasin sätter gränserna, och det är ett bra sätt att återanvända sådant du har hemma och inte använder.

Bokpärmar och omslagspapper dekoreras och präglas på olika sätt. Exempelvis används ofta nedsmälta metallfolier som stämplas in på framsida och rygg till tygombundna böcker. Använder du pappersomslag kan du skriva ut en snygg design, och har du en multifunktionsskrivare är ett annat alternativ att scanna in en design som du sedan skriver ut på styvt papper.

Andra verktyg

Nål, tråd, sax, kniv och lim är andra verktyg och hjälpmedel som en bokbindare behöver. Moderna, massproducerade böcker använder lim för att fästa boksidorna i pärmen, men för ett mer traditionellt uttryck kan de sys med nål och tråd.

Okategoriserade