Idag kan vi både läsa och tillverka böcker på olika sätt: vi har både den fysiska boken med riktig bokbindning, och så har vi e-boken som snarare har ett slags digitalt bokbinderi.

Böcker

För många av oss är böcker inte bara en källa till kunskap, utan en vacker pryl i sig själv. Tänk dig ett hemmabibliotek fullt med böcker: en skön fåtölj, vacker lampa och så hyllmeter med både gamla och nya bokryggar som innehåller massor med kunskap och berättelser. Vissa böcker läser man inte ens, särskilt inte gamla böcker som håller på att gå sönder, men de har ändå sin givna plats i bokhyllan då boken i sig är mycket vacker. Detsamma gäller pennor och annat kontorsmaterial: de fyller en praktiskt funktion, samtidigt som de faktiskt också kan vara riktigt dekorativa. Om du behöver snygga eller praktiska pennor så hittar du dem hos OfficeDepot. Om du har en skrivhörna eller ett rum där du arbetar med eget bokbinderi, kan du köpa in gamla böcker och vackra pennor och dekorera rummet. Det ger både personligt, men också inspiration.

E-böcker

Det finns många fördelar med e-böcker, men du kan aldrig skapa ett mysigt hemmabibliotek med dem: allt ligger på mobilen, i läsplattan eller på datorn. Ganska opersonligt egentligen. Samtidigt är det fantastiskt att vi kan ta med oss hundra böcker när vi ska ut och resa, utan att det tar något extra utrymme. Det som också är en fördel med e-böcker är att alla kan bli författare. Det är gratis att skriva och publicera en e-bok, vilket gör e-boken till en möjlighet för alla att kunna (försöka) göra sin röst hörd. Det finns också flera författare som lyckats ge ut e-böcker på eget bokförlag och som kan leva på det. Förr i tiden var det bokförlagen som styrde allt eller så behövde författaren vara rik för att kunna skriva och ge ut en bok på eget förlag. Så är det inte idag.

Fysiska böcker eller e-böcker?

Konkurrerar fysiska böcker och e-böcker med varandra? Egentligen inte. De fyller bara olika funktioner. Det som är bra med e-böcker är att man kan trycka upp 1000 böcker utan att det kostar en krona – bara att dela länken eller att boken blir nedladdad 1000 gånger. Samtidigt så kräver e-böcker en mobil eller läsplatta, alltså både ström och delvis uppkoppling. Det har viss miljöpåverkan. En fysisk bok måste förvisso produceras, men när den är tryckt så behöver den vare sig ström eller uppkoppling. Den kan lånas ut 1000 gånger och det påverkar inte miljön alls. Det finns alltså både för- och nackdelar med båda slags böckerna. Sedan är det också så att många av oss älskar den inbundna boken: det känns mer som att man läser på riktigt när man har boken i sin hand, än när man håller i läsplattan eller mobilen.