Tyvärr börjar fler och fler gamla hantverk dö ut och ersättas av teknik, maskiner och robotar. Men de gamla hantverkskonsterna börjar dock sakta men säkert komma tillbaka, om man får tro vissa experter. De gamla hantverksmetoderna gjorde hela produkten så mycket mer intressant och värdefull än de nya produkterna och metoderna som starkt påminner om slit och släng. Att arbeta med sina händer och att skapa något unikt, är därför något som många börjar sätta stort värde på. På samma gång får man arbeta med något kreativt och komma upp i något slags flow som kan vara mycket behagligt för själen.

Idag går det att utbilda sig till bokbindare även om det inte innebär någon lång utbildning. Samtidigt ska man gå som lärling hos någon insatt person. Detta är ett extremt viktigt moment för att bli bokbindare, eftersom det mesta kretsar kring erfarenhet och genom att betrakta på nära håll. Idag öppnar fler och fler små privata bokbinderier i hela landet som tar vara på denna gamla tradition samtidigt som man leker med tanken att mixa det gamla med det nya. Traditionella material varvas således med nya metoder och material såsom gammal häftteknik med plexiglas osv. Att vara bokbindare är alltså inget tråkigt och enformigt arbete, då det hela tiden letar sig in nya material, metoder och tekniker för att ge en uråldrig tradition en liten ansiktslyftning utan att inkräkta för mycket på just…traditionen.

Tjänster inom bokbinderi

En bokbindare binder inte bara böcker – denne tillbringar även tiden med att rusta upp gamla böcker och laga pärmar, marmorera papper eller helt enkelt lära ut bokbinderikonsten till intresserade människor som är sugna på lite mer kunskap. Bokbinderi är absolut ett konstnärligt yrke som bygger på metoder som gått i arv i hundratals år, ja tusentals till och med. Ofta inkluderar tjänsterna saker som inte bara rör böcker utan även papper och annat smått och gott som ligger bokbindaren varmt om hjärtat.

Är vi på väg tillbaka till det gamla?

Det småskaliga är förmodligen på stark frammarsch i både Sverige och övriga Europa – många som tröttnat på livets stress och irriterande arbetskamrater och chefer, bestämmer sig för att starta egen verksamhet och gå tillbaka till det gamla. Friheten blir större, man kan bosätta sig vart man vill och det blir en motreaktion till det moderna som i mångt och mycket tar alltför stor plats och skapar för mycket stress. Detta gäller naturligtvis inte bara böcker, utan alla möjliga prylar så som taklampor, sängar, kläder med mera som börjar tillverkas för hand eller restaureras istället för att vara en del av löpande-band systemet.

Ofta svänger pendeln och återgår till slut till det som var, om än i en annorlunda tappning. Kanske detta även gäller bokbinderiet?