En egenhändigt bunden anteckningsbok att lägga i påskägget är inte så dumt. Nackdelen är att det tar mycket tid i anspråk och de kräver en hel del specialmaterial. Man behöver förstås inte göra det så komplicerat för sig.

Istället för en komplett bok som är bunden enligt konstens alla regler kan man sy ihop ett enkelt häfte av hopvikta pappersark. Att dekorera pärmen kan bli ett riktigt trevligt påskpyssel, och möjligheterna är oändliga.

För att göra ett enkelt häfte behöver du följande material:

  • A4-papper, gärna med någon spännande struktur eller färg, men inte med så mycket mönster att det inte går att läsa det man skriver senare.
  • Ett tjockare A4-papper att använda till pärmen.
  • Två stoppnålar och tjock, mjuk bomullstråd.
  • Syl eller tjockare, vass nål, lim, sax, penna och linjal.
  • Tyg (om du inte har ett särskilt bokbindartyg är det bra om du använder limstift).
  • Fjädrar, paljetter, klistermärken, och annat som du vill dekorera pärmen med.

Sy ihop häftet

Börja med att lägga de A4-ark som du ska ha till själva boksidorna i en hög. Allra längst ner i högen lägger du det tjockare papperet som ska bli pärmen. Det papperet får inte var för tjockt, för då blir det svårt att vika senare. Se till att alla ark ligger kant i kant. Sedan mäter du noga ut var mitten av långsidorna är på det översta papperet i högen. Rita ett tunt streck tvärs över papperet. Längs med strecket sticker du sedan en rad hål med sylen eller den vassa nålen.

Nu är det dags att sy ihop papperen. Trä båda stoppnålarna med tråd, och var inte rädd för att trä på för lång tråd – hellre att du får klippa av en bit när du är klar än att du måste knyta fast en ny bit! Knyt ihop trådändarna i varandra med en dubbelknut. Stick sedan en av nålarna igenom översta hålet i pappersbunten. Stick därefter bägge nålarna genom andra hålet, en nål från vardera sida. Fortsätt så hela vägen ner till sista hålet, och fäst med en dubbelknut.

När det är klart viker du ihop arken på mitten, längs den sydda linjen. Nu kommer sidornas kanter att bli lite ojämna, men det fixar du lätt med saxen. Klipp dock inte alla papper på en gång, då kommer du förmodligen att få ännu fler ojämna kanter.

Dekorera pärmen

Vill du klä pärmen med tyg innan du dekorerar den så klipper du först ut en bit tyg som har samma form som ett A4-papper, men som är några centimeter längre och bredare. Klipp in en kil på mitten på varje långsida där ryggen på häftet kommer att vara. Stryk lim på pärmen på häftet, och lägg försiktigt papperet mot tyget så att det passar in mellan kilarna. Klipp av hörnen på tyget i vinkel mot pärmen. Stryk lim längs kanterna på insidan av pärmen och vik in tygkanterna.

Slutligen dekorerar du pärmen med passande material – på tyg blir det snyggt att limma fast fjädrar och paljetter, medan en pärm av enbart tjockare papper blir snygg med klistermärken, stämplar och glitterlim.