Bokbindning är en urgammal konst som används väldigt lite i dagens boktryckarkonst. Det finns däremot de som faktiskt ägnar sig åt att få tillbaka bokbindningen på marknaden. Bokbindning kom först till på 1800-talet och var ett rent hantverk som det lades ner mycket tid och ork på. Att binda böcker är en lång process som görs i flera olika steg. Nedan kommer du att kunna läsa om dessa steg.

1) Falsing- Arken viks till halva storleken tills önskad storlek uppnås. Ett veck ger 4 sidor, två veck ger 8 sidor och så vidare. Förr i tiden fanns det arksignatur för att hålla ordning på alla pappren men det används inte längre idag.

2) Sortering och hopläggning- De blad som är falsade sorteras och läggs i rätt ordning, för att det ska bli lättare för den som ska binda senare. Efter bokbindningen kommer dessa blad att bilda ett bokblock.

3) Försättspapper- Detta är det första och sista bladet i boken.

4) Häftning- De falsade arken sätts fast i ryggen på boken med hjälp av tråd eller ståltråd. Vid handbokbindning sätts ofta en extra tråd eller bind in för att hålla ihop främre och bakre pärmarna.

5) Skärning- Tre blad skärs vertikalt så att varje sida frigörs från falsningen. Detta görs inte på ryggen av boken.

6) Inhängning- Förening av bok blocket och pärmen. Binden fransas i ändarna för att klistras fast på bokens insida.

7) Överklädning- Pärmarnas och ryggens utsida kläs med skinn för att få ett snyggare utseende. Det går också att beklä boken med tyg eller överdragspapper om skinn inte är att önska.

8) Ornering- Detta innebär utsmyckning av utsidan på boken. Detta kan göras med text eller bild och du kan även trycka förgyllt guld på ryggen om du tycker det är fint.

Kontor eller hemmajobb

Då det finns de som faktiskt har utbildat sig för att fortsätta bokbindningen och de behöver en plats att vara på. Då kan de leta efter Lediga kontor att hyra för detta ändamål. Kontor behöver inte användas för att endast sitta vid datorer utan det kan inneha praktiska jobb också. Att ha ett bokbindningsföretag kan kräva en del arbete och en del plats för att kunna ha alla verktyg som krävs. Dagens böcker limmas istället för att bindas och det görs oftast med hjälp av maskin och inte för hand.

Du kan beställa bokbindning av ett företag om du vill och du kan också göra det själv. Du behöver en bok framsida av trä eller dylikt, pappersskärare, tyg eller skinn och sidor för boken samt nål och tråd. Resultatet kanske inte blir som det hade blivit om du fått det gjort hos en professionell bokbindare. Behöver du laga en bok kan det vara finare att få den bunden än att tejpa ihop den.