Bokbinderikonsten är en viktig verksamhet. Att binda böcker och distribuera dem runtom i stad och land har spridit viktiga idéer och gjort röster hörda över hela världen. Hantverket som tidigare skedde helt manuellt gav utrymme för konstnärliga utsvävningar och utsmyckningar på böckerna. Idag har detta traditionella sätt att binda böcker övergivits vad gäller produktion för den stora massan. Böcker som säljs i handeln idag är nästan uteslutande maskinellt tillverkade, vilket gör det möjligt för fler att njuta av läsandets magi! Maskinerna för bokbinderi är idag automatiserade och effektiva. De styrs med elektroniska program, enligt instruktioner som maskinisten ställer in på förhand, exempelvis vilken storlek boken har. Den som jobbar med att binda böcker maskinellt kallas ofta för partibokbindare eller maskinbokbindare, och hon eller han ansvarar oftast även för trycket i böckerna.

Njut av böckerna

Gamla böcker på rad

Med en vackert bunden bok i din hand blir läsningen en riktigt mysig upplevelse, och för den som känner till det gedigna arbete som ligger bakom också det maskinella bokbinderiet är det värt mer för läsupplevelsen att läsa inbundna böcker snarare än pocketböcker. Att sitta under en dov taklampa i en skön fåtölj med en kopp te bredvid sig och en öppen spis som knastrar trivsamt vid sidan om är en underbar upplevelse. Att boken är bunden på modernt vis spelar ingen roll, man känner sig ändå nära gamla tider vilket är njutbart och avslappnande.

Slå ett slag för den inbundna boken

Inbundna böcker är idag inte lika efterfrågat som det var förut. Tidigare kunde man knappast hitta pocketböcker, så kallade “paper backs” i affärerna. Men nu är det vanligare att vi köper en bok i pocketformat och slänger den när vi är klara. Det är inte speciellt miljövänligt, och dessutom är det synd. För vad gör man annars med en bok när man läst klart den, men inte vill slänga den? Man lånar ut den, såklart. Och sprider på det sättet läsglädjen vidare.