I Sverige används uttrycket ”inbundna böcker” för att avse böcker som har ett hårt omslag, i motsats till pocketböcker, som har ett mjukt omslag. På engelska kallas inbundna böcker för ”hardcover books”, vilket är en mer beskrivande term.

Massproducerade inbundna böcker täcktes med tyg ända fram till mitten av 1900-talet, men från och med då började förlagen ersätta tyget med en typ av strukturerat papper som skulle efterlikna tyg. Det var dock lätt att särskilja det från riktigt tyg vid en närmare titt. Idag är det sällsynt att inbundna böcker har tygomslag. Om tyg förekommer är det oftast endast bokens rygg som är täckt, medan framsidan och baksidan är gjorda av en typ av tjock kartong. Det allra vanligaste numera är att hela omslaget, även ryggen, är i kartong.

Det finns dock ingenting som hindrar att den som är kreativ klär in sina böcker med tyg själv. Om man använder de tyger som finns hos Svenskt Tenn kan detta göra böckerna till små konstverk, till vackra prydnadsföremål som gör sig bättre var för sig än inklämda i en bokhylla. Vill man inspireras till något liknande kan man titta på några av de ytterst få böcker som binds med tygomslag numera, till exempel Penguins utgåva av klassiker med vackra tygomslag i olika färger och mönster.