Det vanligaste sättet att utbilda sig till bokbindare är att gå som lärling hos någon som vill lära ut yrket, och långt tillbaka i tiden var det också det enda sättet. Men numera kan man hitta både längre utbildningar och kortare kurser. I Skandinavien finns det bara en riktig yrkesutbildning, om man inte vill gå kvällskurser, som det finns ett ganska stort utbud av. Man kan också hitta alternativ för att lära sig detta traditionella hantverk utanför Skandinavien. Det finns några saker man bör fundera på innan man bestämmer sig för vad som passar bäst, den viktigaste är kanske att man vet vad man vill göra med sin utbildning, alltså hur man vill gå vidare efteråt. Är det här på hobbynivå, eller vill jag kunna försörja mig på det?
Gamla hantverk blir moderna
I dagens digitaliserade samhälle där allt går med blixtens hastighet blir det nu allt vanligare att vilja lära sig ett gammalt traditionellt hantverk, som t ex bokbinderi för hand. gammeldagsa yrken är trendigt helt enkelt! Det märks också på utbudet av kvällskurser i bokbinderi att det är något som många vill lära sig, åtminstone på en grundläggande nivå. Men du som vill lära dig yrket från grunden, och skaffa dig en gedigen utbildning, kan söka dig till Dalarna, närmare bestämt till Leksands folkhögskola. Där ger de en gratis 2-årig utbildning som inte kräver några förkunskaper och som ger en ingående kunskap i yrket, både tekniskt såväl som konstnärligt. På skolan får du en egen arbetsplats och du har också tillgång till alla verktyg du kan behöva. Mat, boende och material får man betala själv, men man kan söka studiemedel via CSN. Utbildningen börjar på höstterminen och har sista ansökningsdag i april.
Utbildningar utanför Skandinavien
Bokbindning är ett uppskattat hantverk runtom i världen, och man kan hitta utbildningar utomlands också. Det kan vara bra att fundera på vilket land man skulle vilja bo och studera i som ett första steg, och sedan leta efter utbildning i bokbinderi i det landet. Ett annat sätt kan vara att läsa på lite om vilka skolor som finns, och se om man hittar en som motsvarar det man är intresserad av. Utbildningarna har ofta lite olika fokus och inriktningar, olika nivåer på utbildningarna och priserna kan också variera. Skulle det vara så att det krävs gymnasiekompetens och man inte har det, så kan går det ju alltid göra högskoleprov. Det finns en hel del information på deras respektive hemsidor, där man också kan se vilka antagningskrav som finns. Bokbinderi är ett yrke som blir mer och mer uppskattat och populärt, och det finns många utmärkta utbildningar att välja på, både i Sverige och utomlands.