Vi har alla någon gång hållit i en bok, en riktig bok, av papper och bläck. Antingen är man en stor fantast och slukar alla historier som man kan komma över, eller så har man någon gång skrivit ett arbete i skolan och varit i behov av information bara böcker kunnat ge en. Utvecklingen går ständigt framåt och idag, till miljöns stora glädje, har man mer och mer gått över till böcker på läsplatta. Dessa e-böcker skonar vår miljö märkbart och långt ifrån lika många träd huggs ner i dag som det gjorde förr.

Historia värd att minnas

Alla vet vi nog att Johann Gutenberg (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenbe) var den man som uppfann tryckpressen och på så vis gjorde det möjligt för böcker att spridas i ett snabbare tempo. Det innebar också att möjligheten att trycka böcker utan religiösa budskap ökade. Tidigare hade det varit munkar som suttit och kopierat böcker ord för ord, vilket gjorde boken till något oerhört sällsynt och dyrbart. Idag är böckerna en självklarhet i varje hem och de handlar om allt mellan himmel och jord. Kanske är du intresserad av en bok om papper och stygn, kanske är det kokböcker eller deckare som lockar.

Utvecklingen går framåt

Som tidigare nämnts går utvecklingen ständigt framåt och man försöker hitta nya sätt att bevara vår miljö. Att tillverka en bok kräver en stor del papper och för att få tillgång till pappret behöver man hugga ned ett flertal träd. Ett sätt att undvika detta är att istället producera böcker avsedda att läsas på datorn eller en läsplatta. Av den anledningen är företag som storytel på uppsving och du kan få tillgång till såväl e-böcker som ljudböcker till en låg månadskostnad. För dagens ungdom är detta en självklarhet, idag används datorer och surfplattor till precis allt. För den äldre generationen kan det kännas sorgligt. Det är trots allt något speciellt med att krypa upp i favoritfåtöljen med en ny bok.